Behandeling

Als bij u of uw kind onlangs de diagnose ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is vastgesteld, een veel voorkomende neurologische aandoening die problemen veroorzaakt met focussen, hyperactiviteit en impulsiviteit, kunt u worstelen met een reeks vragen en zorgen, waaronder hoe u door de behandeling kunt navigeren opties die bestaan en wat te verwachten in de komende jaren.

ADHD-behandelstrategieën

Voor ouders die horen dat hun kind ADHD heeft, kan de diagnose bijzonder stressvol zijn. “Soms weten ouders niet wat ADHD is of wat het betekent, wat kan leiden tot veel misvattingen en angsten,” zegt Gayani DeSilva, MD, kinder- en jeugdpsychiater en auteur van een gids voor psychiaters: ouders helpen hun depressieve tween te bereiken .

Hoewel ADHD niet kan worden ‘genezen’, reageren mensen van alle leeftijden vaak goed op veelvoorkomende behandelingsopties. Voor kinderen, wier hersenen nog in ontwikkeling zijn, zal hun reactie op de behandeling anders zijn dan bij volwassenen. Maar het goede nieuws is dat met de juiste ondersteuning in een vroeg stadium (op schoolleeftijd), de ontwikkeling van de meeste kinderen ongeveer even snel verloopt als hun leeftijdsgenoten die geen ADHD-diagnose hebben.

Wat is de beste behandeling voor ADHD?

De behandeling van ADHD voor mensen van alle leeftijden moet uitgebreid zijn. Voor kinderen vereist dit vaak een combinatie van farmacologische behandelingen en ergotherapie, zegt DeSilva. Volwassenen kunnen baat hebben bij een combinatie van medicatie en gedragstherapie en / of hulp bij organisatie of structuur. Zowel kinderen als volwassenen kunnen soms ook alternatieve behandelingen proberen om de symptomen te helpen beheersen.

Is het veilig om ADHD-medicijnen aan kinderen te geven?

Ouders maken zich vaak zorgen over het geven van medicatie aan hun jonge kinderen, maar Dr. DeSilva wijst erop dat hoewel het contra-intuïtief klinkt, de nieuwste best practices onthullen dat het niet geven van medicatie een groter gevaar is dan het feitelijk geven voor veel kinderen met ADHD.

“Wanneer kinderen vijf of zes jaar oud zijn, leren ze meestal hoe ze zich moeten concentreren, hoe ze kunnen leren en hoe ze succesvol kunnen zijn”, legt Dr. DeSilva uit. Toch kunnen kinderen met ADHD worden uitgedaagd omdat hun symptomen deze typische ontwikkelingsstadia kunnen verstoren. Dat maakt een behandeling zo vroeg mogelijk al belangrijk voor kinderen met ADHD. Dr. DeSilva wijst erop dat de juiste behandeling sommige van de afleidingen kan helpen verlichten en de normale ontwikkeling van de hersenen mogelijk maakt

Geneesmiddelen die helpen bij ADHD-symptomen

Er zijn verschillende basiscategorieën medicijnen die tegenwoordig voor ADHD worden gebruikt.

Stimulerende

Stimulerende middelen zijn de meest voorkomende medicijnen die worden gebruikt om ADHD te behandelen. Stimulerende middelen richten zich op dopamine, een chemische stof in de hersenen die de motivatie, beweging en emotionele reacties helpt beheersen. Omdat kinderen met ADHD vaak hyperactief of overstimuleerd zijn, kan het verwarrend zijn om te denken aan een kind met ADHD een stimulerend middel te geven. Maar experts leggen uit dat door een kind een stimulans te geven, hij of zij niet naar externe stimulatie hoeft te zoeken en in staat zal zijn zich te concentreren en te leren. Dit is belangrijk, volgens Dr. DeSilva, omdat dit kinderen met ADHD in staat stelt om leeftijdgeschikte vaardigheden te leren en belangrijke wegen in de hersenen te bouwen.

Soorten stimulerende middelen

Er zijn verschillende stimulerende middelen die bij kinderen worden gebruikt. De gemakkelijkst te verdragen en meest effectieve optie voor kinderen en adolescenten is methylfenidaat (volgens verschillende merknamen, waaronder Concerta, Ritalin, Daytrana, Aptensio XR, Metadate CD, Methylin, Quillivant XR), volgens een online-studie gepubliceerd in Lancet Psychiatry in augustus 2018.

Andere veel voorkomende opties zijn Amfetamine / Dextroamphetamine (zoals Adderall, Adderall XR), Dextroamphetamine (Dexedrine, ProCentra, Zenzedi) en Dexmethylphendiate (Focalin). Deze medicijnen op korte termijn kunnen ongeveer drie tot zes uur duren en moeten mogelijk een paar keer per dag worden ingenomen.

Er zijn ook opties met een langere levensduur (aangeduid als “intermediair”) die ongeveer 8 tot 12 uur werken, zoals Amfetamine sulfaat (merknaam Evekeo), Methylphenidate (dit omvat Ritalin SR, Metadate ER, Methylin ER) en Adzenys XR-ODT. Dan zijn er zelfs opties op langere termijn die 12 tot 16 uur of langer kunnen werken, waaronder Dexmethylphenidate (Focalin XR), Dextroamphetamine (Adderall XR), Lisdexamfetamine (Vyvanse), Methylphenidate (zoals Concerta, Daytrana, Metadate CD, Quillivant XR , Quillichew ER, Ritalin LA).

“Houd er rekening mee dat de farmaceutische bedrijven zeggen dat de medicijnen gedurende een bepaalde (lange) tijdsduur werken, de werkelijke werkingsduur kan enkele uren korter zijn,” legt Dr. DeSilva uit. “Ouders kunnen vertrouwen op de ervaring van de aanbieder met deze medicijnen voor begeleiding bij de duur van de daadwerkelijke actie.”